Nakupování

Kokosový olej je kvalitní palivo pro náš organismus

Kvalitní kokosový olej Naklíčeno se vyrábí lisováním dužiny za studena, aby nedošlo ke ztrátě cenných vitamínů a enzymů. Všechny oleje lisované tímto procesem, kdy nedochází k zahřátí původní suroviny na teplotu vyšší než 42 stupňů Celsia, jsou z hlediska nutričního tím nejcennějším, co z rostlinných olejů máme k dispozici.

kokosový ořech

Zdravé tuky jsou součástí zdravé výživy, bohužel se dnes stále mnoho lidí domnívá, že právě tuk má hlavní podíl viny na nadváze a obezitě. Neuvědomují si, že je to především nevhodně poskládaný jídelníček, kde schází vláknina (např. u necelozrnných obilovin – housky, rohlíky), a kde převažují sacharidy, hlavně v podobě cukrovinek a nadměrného slazení.

Zdravý tuk je velmi potřebný a musí být součástí dietního režimu, a to i tehdy, usilujeme-li o redukci hmotnosti, v tucích se totiž zároveň rozpouští některé vitamíny a bez tuku bychom nedokázali poskytnout základní výživu všem tělesným buňkám.

kostky s kokosem

A proč právě kokosový olej

Nejzdravější tuky nalezneme v tučných semenech a oříšcích (např. lískové a vlašské ořechy, arašídy, mandle, slunečnicová a dýňová semínka) a samozřejmě i v kokosu. Kokos je velmi významná exotická plodina, navíc velmi chutná a do konzumace kokosu není nutné nikoho zvlášť nutit. Nejzdravější je samozřejmě kokos v okamžiku, kdy si jej rozlouskneme ihned po dozrání a po dopadu ořechu z palmy na zem, ale vzhledem k tomu, že kokosové palmy v České republice jaksi nemají příznivé podmínky pro růst, musíme se spoléhat na ořechy dovážené, anebo o zpracovanou surovinu.

A proč si dopřát častěji strouhaný kokos, kokosové plátky, mléko nebo olej? Jsou zdrojem zdravého tuku, který se v játrech metabolizuje na glukózu, tedy slouží jako zdroj energie, pomyslné palivo pro náš mnohobuněčný organismus. Tuk se na glukózu mění pomalu, takže nepřetíží slinivku kvůli extrémnímu vyplavení inzulínu, tím má tzv. nízký glykemický index a je vhodný i pro diabetiky. Mnohem lepší je dopřát si kokosový olej nebo strouhaný kokos, než se zakousnout do průmyslově vyráběných oplatek a sušenek.

Mohlo by se vám také líbit...