Elektro

Výhody a možnosti chytrých domácností

V dnešní době už se stává chytrým úplně vše – od hodinek až po kávovar. Tento trend se samozřejmě nemůže vyhnout ani místu, kde trávíme vůbec nejvíce času. A to jsou naše domácnosti. Proč si tedy takovou chytrou domácnost pořídit? Odpovědí je samozřejmě pohodlí.
Všechno ovládání pěkně po ruce
A to doslova. Celou domácnost totiž můžete ovládat klidně pomocí svého mobilního telefonu. Dále také doma budete mít ovládací panel a celou řadu ovladačů, takže se nemusíte bát, že vy si dům bez vašeho svolení dělal co chtěl.
barevné žárovka
Ovládání vytápění = nižší náklady
Ano, slyšíte správně. I přes vysokou pořizovací cenu za vás může chytrý dům ušetřit. A to hlavně pokud se jedná o vytápění a klimatizaci. Můžete si nastavit teplou pro jednotlivé místnosti zvlášť. Takže například v ložnici bude chladněji než v obývacím pokoji. Nebo je možnost si nastavit časové režimy. V praxi to bude vypadat tak, že pokud budete v páci, topení topit nebude. Chvíli před tím, než se večer vrátíte domů tak sepne a vy přijdete do krásně vyhřátého pokoje. Samozřejmostí potom je i ovládání na dálku pomocí smartphonu, pro případ, že jste například na dovolené.
ovládání mobilem
Chytré osvětlení = efektivnější práce a lepší spánek
Protože je vše propojeno s chytrými zásuvkami, je možné si nastavit různé světelné scény. Opět v praxi to bude vypadat tak, že když například půjdete vařit, tak zvolíte přednastavený režim. Tím se vám rozsvítí všechna světla v kuchyni jedním kliknutím. Další výhodou je možnost nastavení teploty světla. Přes den tedy může být světlo chladnější a večer přejít do teplejších barev. To zaručí, že se vám bude lépe usínat. A nesmím opomenout také možnost nastavení barev na chytrých žárovkách. Pokud si tedy chcete udělat domácí diskotéku, proč ne?
Bezpečnost
Samozřejmostí chytré domácnosti je také zabezpečení. Detektory pohybu připojené na alarm jsou tu již běžné. Pokud tedy někdo vnikne do domu, okamžitě uvidíte upozornění na svém mobilu. Je možné si dokonce odemknout dveře na dálku – to už ale přináší malé riziko. Stejně jako je tomu u dveří, můžete na dálku ovládat i okna. Pokud tedy náhodou začne pršet, okna se mohou automaticky zavřít. V neposlední řadě také dům zajišťuje požární bezpečnost.

Mohlo by se vám také líbit...