Fenomén zvaný Slow Food


Slow Food je hnutí, které bylo založeno italským aktivistou Carlem Petrini v roce 1986. Petrini se nejdříve angažoval v politice. V osmdesátých letech minulého století se účastnil kampaně proti stravovacímu řetězci McDonald’s, který měl otevřít pobočku u Španělských schodů v Římě a v roce 2018 Carlo získal italskou cenu jménem Premio Tenco. Konkrétně mu bylo uděleno ocenění pro kulturní osobnost.
V roce 1989, tedy tři roky po založení hnutí Slow Food vznikla stejnojmenná mezinárodní organizace, která prosazuje principy hnutí a aktivně se podílí na prosazování jeho pravidel.
street food
Mezinárodní Organizace Slow Food na svých českých internetových stránkách definuje úkol hnutí takto: „Naučit vážit si kultury stolu, chránit a vychutnávat místní produkty, které by mohly být odsouzeny k zániku na úkor mezinárodní standardizace potravinářských výrobků a rychle se rozvíjející “kultury” Fast Food. Členové hnutí prosazují místní produkty, domácí odrůdy plodin a upozorňují na dávno zapomenuté recepty.“
Nejedná se tedy jen o prosazování „filozofie prožitku“ v gastronomické oblasti, nýbrž o systém hodnot, který klade důraz na zachování regionálních a kulturních pokrmů a ingrediencí. Hnutí usiluje o to, aby byla veřejnost o jídle informovaná a snaží se u lidí vzbudit zájem o to, jak jejich výběr ovlivňuje je samotné, životní prostředí i dodavatele potravin.
Lidé, kteří se řídí idejemi tohoto hnutí věří, že výběr jídla ovlivňuje nejen již zmíněné aspekty, jako je životní prostředí, nebo potravinářský průmysl, ale i politiku, kulturu, nebo například zemědělství.
Hnutí Slow food vytváří paralelu ke globální čím dál více se rozmáhající struktuře fast food.
hanojský trh
Prosazuje se především v oblasti poznávacího a zážitkového cestovního ruchu. Účastníci cestovního ruchu mají možnost skrze gastronomii poznat místní kulturu a tradice. Nehledě na to, že nákupem na farmářských trzích, nebo návštěvou místních „fair“ podniků návštěvníci podporují místní rozvoj a pomáhají zachovávat kulturní aspekty dané destinace.
Zaujal Vás koncept hnutí Slow Food? Vyzkoušejte si jeho principy na vlastní kůži například při cestování. Budete překvapeni jak místní gastronomie a autenticita umocní Vás požitek z dovolené!