Dům a byt

V mobilním domě jste blíž k přírodě

Bydlení v mobilním domě není v současné době nic neobvyklého vzhledem k tomu, že nejde o vozidla na kolečkách, ale moderní zateplené, celoročně obyvatelné dřevostavby. Mnohé z nich jsou skutečně útulné a vzhledově atraktivní, ale na jednu „drobnost“ se často při rozhodování o jejich pořízení zapomíná. A sice význam stálého pobytu v přírodě.

dýně na trávníku

Pobyt v přírodě je k nezaplacení

Důvodů, které vedou zájemce k pořízení mobilní dřevostavby, je celá řada, ovšem jeden z nich přece jen, alespoň v podvědomí, převažuje. A tím je zajištění vlastní svobody a přirozeného kontaktu s ostatními živými bytostmi – s rostlinami. I když se jedná o nižší životní formy, vyzařují živoucí energii a tento potenciál – neviditelný a neslyšitelný dokáže léčit, nabíjet „vybité baterky“, chránit před stresem a převádět mysl jiným směrem.

Klid a pohodu v lůně přírody lze stěží vyjádřit slovy a porovnat je s materiálním bohatstvím. Ostatně nebýt rostlinné říše, nebyl by nám movitý majetek k ničemu. Dokonce i v zimě, kdy rostliny usínají v období vegetačního klidu, se cítíme v blízkém kontaktu s přírodou mnohem lépe, než v betonové džungli s vyčerpanými, agresivními a vystresovanými lidmi.

chrpy a vlčí máky

Ostatně to je také důvod, proč lidé žijící na sídlištích a v bytových domech v centrech měst opouští své domovy, aby nabrali sil a odpočinuli si na chatě či chalupě. Dostávají se pak do bludného kruhu, z něhož není úniku: V pátek se nemohou dočkat víkendu, zbytečně ztrácí čas cestováním (jízdou na chalupu), a v neděli po poledni jsou již znervóznělí, že musí opět balit a vracet se zpět do městské šedi, do toho bláznivého rituálu.

To vše si odpustit znamená velkou životní výhru. A pokud vsadíte na skromný mobilní dům na své vlastní parcele s pěkným výhledem, v blízkosti lesa či lesního palouku, pravděpodobně se již nebudete chtít vrátit k původnímu životnímu městskému stylu.

Mohlo by se vám také líbit...